В САЩ изглежда започва ценова война между производителите на електрически автомобили. Ford намали цената на своя електрически Mustang Mach-E средно с 4500 долара (около 4140 евро). По този начин компанията отговаря на намалението на цените, обявено по-рано през месеца от Tesla. Други модели на Ford също стават по-евтини в САЩ.

Все още не е известно дали Ford ще направи същото и в Европа. "Тесла" обяви намаление до 20 процента на моделите си по целия свят. Миналата година босът Илън Мъск призна миналата година, че цените са станали "неудобно високи" и могат да навредят на продажбите. Според него търсенето се е увеличило рязко през последните седмици чрез намаляването на цените.

И сега прекият конкурент Ford го последва. Най-евтиният Ford Mustang Mach-E вече ще се продава от $45 995 (42 221 евро), надолу с $900 (826 евро). Най-големият спад на цените се наблюдава при GT Extended Range, който е с $5900 (5418 евро) по-евтин и вече може да бъде закупен от $63 995 (58 776 евро). Опционалните батерии с по-висок обхват също ще поевтинеят с около 19 процента.

"Нашите конкуренти коригират цените си. Ако искаме да останем конкурентоспособни, трябва да отговорим на това“, казва Марин Джаджа, директор на електрическия бизнес на Ford в САЩ. Намалението на цените в Америка означава, че електрическият Ford, подобно на три модела на Tesla, отговаря на условията за данъчен кредит от 7500 щатски долара за електрически превозни средства.

Ford призна още преди свалянето на цените, че Mustang е нерентабилен. Главният финансов директор Джон Лоулър съобщи през юни, че печалбите от Mach-E са били "унищожени“ от покачващите се цени на суровините.

Производството на Mach-E ще бъде увеличено с 67 процента тази година - от 78 000 на 130 000 коли.