Кметовете на Варна и Пловдив, не дойдоха на заседанието на Комисията за Пловдивския панаир. Изпратени бяха служители от администрацията на община Пловдив, присъстваха и някои общински съветници. От община Варна, никой не уважи поканата на НС.

Намираме се в парадоксална ситуация. Днес има свикано заседание на общинския съвет във Варна, но в дневния ред не е включена точката за Пловдивския панаир, заяви Веселина Александрова, общински съветник от ДБ за Пловдив.

От думите й, стана ясно, че през 2021г. кметът на Варна не е изпълнил решението акциите да се върнат на държавата, въпреки желанието на тогавашния премиер Бойко Борисов. С тези акции "Пълдин туринвест", които Варна отказва да прехвърли на държавата, ще може да взема всички решения.

В края на миналата година с дяловете на Община Варна от 29% и с досегашния си дял от 50% бизнесменът Георги Гергов вече е мажоритарен собственик с общо 79% от акциите на Панаира чрез дружеството си "Пълдин инвест".

Венелина Александрова обясни, че тези 29%, които притежава Варна се явяват "ябълката на раздора", но община Пловдив не може да вземе решение, може само да казва, че не е съгласна. Според нея Пловдив само лекува симптома, а истинската болест е самата Варна, от която завесело всичко и решението е в нейните ръце.

И по време на комисията, не стана ясно, защо община Варна е  продължила да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

Поради отсъствието на важните лица, към които членовете на комисията имаха същински въпроси, повечето от депутатите се лишиха от възможността да задават въпрос, тъй като присъстващите не били толкова запознати.

Според Румен Гечев този отказ, да присъстват кметовете, и най-вече, представители от Варна, било добре обмислена операция, добре сформирано ОПГ- организирана приятелска група, на която самият Бойко Борисов бил инициатор. Врътка която противоречи със здравия разум.

Според членовете на комисията, днес са се явили хора, които имат чиста съвест, а тези които ги няма, явно имат от какво да се притесняват и се крият, визирайки община Варна.

Според Кремена Кунева от „Демократична България“, историята с панаира се базира на 3 стъпки - Политическа отговорност, морал и много пари, които могат да наклонят везната в една или друга посока.

По време на изслушването, представителите от Пловдив, посочиха данни от загубите и печалбите от панаира.

Финансовите резултати на "Пълдин инвест" и пловдивския панаир, от 2006 до 2009. За този период, Пловдив реализира печалби от на 4 млн. лева за 2006, над 8 млн. през 2007, 9.3 млн. през 2008, 463 хил. през 2009г., Според някои закони, като закона за счетоводството, търговски закон, учредителните решения и устава на дружеството би трябвало ежегодно да се приема годишен отчет на събранията на търговското дружество. Там трябвало да се да се решава как да се разпределят печалбите, и разпределението на дивидентите, като дори е казано, къде да отидат средствата от дивидент, които ще добият общинския съвет Пловдив- към ремонт на социална инфраструктура. Обаче Община Пловдив, не е получила нито един лев дивидент от финансовите резултати на панаира, и общите събрания за приемане на годишните отчети са правени на 10 годишен период.

Общо събрание на 30 ноември 2020г година следва да приеме годишните финансови отчети от 2010г.-2019г. През 2016г. е на голяма печалба, над 10 млн. лева, 2018 от над 3 млн. и през следващите до 2021г. е на загуба. Резултатът от дейността е неразпределена печалба в размер на над 21 млн. лева и непокрита загуба от над 26 млн. от отчета за 2021 година.

Това е нещо ново като иновации, те са си решили да се събират през 10 години и да се оценяват, това е новост в световното счетоводство, за пръв път чувам такова чудо, но човек се учи докато е жив. Интересното е защо не са го направили през 100 години, изумен отвърна Румен Гечев от БСП.

Накрая депутатите от комисията решиха, да съставят колкото се може по-бързо доклад, да го гласуват в комисия до края на тази седмица, и с цялата събрана информация, както и стенограмата да се насочат към прокуратурата. Все още не е ясно дали ще се сезират други институции, това ще стане ясно, на следващото заседание.