• Ще търгуват със суровини 
  • През миналата година опитаха да придобият българския клон на банка ВТБ, но сделката бе отказана заради санкциите

Бившият финансов министър Милен Велчев и брат му Георги  Велчев купуват бизнеса със суровини на руската банка ВТБ, базиран в Швейцария, съобщи “Блумбърг”.  

За “24 часа” Милен Велчев потвърди новината, но отказа коментар и подробности около сделката. По думите му има перспектива за компанията, макар да не е възможно да достигне предишните обороти.

Фирмата ще оперира под ново име, а придобиването е подготвено още от миналата година, когато Велчев и финансистът Красимир Катев управляваха бизнеса на ВТБ в България. 

Според различни издания веднага след избухването на войната в Украйна компанията за бизнес със суровини на банката  е разпродала позициите си в неблагородни метали, но продължава да бъде собственик на други договори. Повечето от работещите в нея са били освободени.

Преди санкциите дружеството в Швейцария разширяваше бизнеса си за търговия със стоки, като нае търговци на метали и петрол, както и изгради своя бизнес за износ на зърно. До 2016 г. търгуваше около 200 000 тона алуминий годишно и също така обработваше значителни обеми други индустриални и благородни метали.

Компанията вече е преименувана на ABFA Commodities Trading,  а Никълъс Хът, който оглавяваше борда на директорите, сега ще бъде изпълнителен директор на фирмата. 

Руската банка бе една от първите компании, които попаднаха в списъка със санкции, наложени от ЕС след войната в Украйна. Това принуди ВТБ да се оттегли от Европа, където управляваше активи за около 8 милиарда евро.

Това е втори опит на братя Велчеви да купят бизнес на руснаците в Европа. През май миналата година Агенцията по вписванията отказа да впише промени в Търговския регистър, поискани от компанията им “Делта кепитал инвестмънтс”. Тогава Велчеви и съдружникът им Красимир Катев поисаха да придобият българското звено на ВТБ. Освен смяна на собствеността, документите предвиждаха и промени в устройствения правилник, както и освобождаването на тогавашните членове на борда Никълъс Джонатан Марк Хът, Роджър Мънджър и Джонатан Саймън Клус. Като нов управител бе посочен Милен Велчев.

На 23 май 2022 г. обаче сделката получи отказ заради санкциите, наложени на руски компании заради войната.