Руската рубла опита да поскъпне днес и да обърне тенденцията от достигнатото в края на миналата седмица едномесечно дъно спрямо долара, предаде Ройтерс. Пазарите се подготвят за разпродажбите на чужда валута, готвени от Москва, както и да новите ограничения върху руските петролни продукти, които влязоха в сила вчера.

В ранната търговия днес рублата наддаде 0,1 на сто спрямо долара до 70,57 рубли и се оттласна от нивото 70,98, най-ниското от 9 януари. Спрямо еврото рублата добави 1,1 на сто до 76,09, а се покачи и спрямо юана до 10,38 на сто.

Русия планира да продаде 8,9 милиарда рубли (126,15 милиона долара) в чужда валута от утре, или три пъти повече спрямо предходния месец, за да компенсира спадналите приходи от петрол и газ. Пред януари енергийните прихода на Москва паднаха до най-ниското си ниво от август 2020 г., което изправя страната пред перспективата да затъне дълбоко в бюджетен дефицит, предаде БТА.

В края на миналата седмица ЕС договори налагането на таван на цената на руските петролни продукти, вариращ от 100 долара за тези от високия клас, например дизела, до 45 долара за тези от ниския клас, като мазута.