Купуването на нови радари за българската армия е част от приоритетните проекти за модернизацията, а търгът за доставката се очаква да бъде обявен сравнително скоро, но първо военният министър трябва да нова програма. За това той има срок от три месеца според решение на последния парламент.

Причината е, че по закон депутатите трябва да одобряват всеки проект за военен разход над 100 млн. лв., а програмата на служебния кабинет предвиждаше с едно одобрение от парламента правителството да получи картбланш да купува голямо количество въоръжение. За поне 7 радарни станции сумата е около 390 млн. лв. 

Един от кандидатите за доставка на радари се оказа израелската компания ELTA Systems, част от държавната корпорация Israel Aerospace Industries. Това стана ясно предни дни по време на семинар, организиран от посолството на Израел у нас.

Навременното купуване на радари е важно по няколко причини. На първо място трябва да бъдат доставени преди да пристигнат поръчаните американски изтребители F-16, като първите бройки трява да дойдат през 2025 г. Придобиването на модерни радари е ключово и за ефективното изпълнение на съвместния съюзнически мисии с НАТО.