Австралийската централна банка (RBA, Reserve Bank of Australia) повиши днес основния си лихвен процент(cash rate, бел. ред) за девети пореден път до 3,35 на сто, в опит да противодейства на инфлацията, която през последното тримесечие на 2022 г. достигна 7,8 на сто, предаде Асошиейтед прес.

Решението на RBA да увеличи лихвения си процент с 0,25 базисни пункта беше широко очаквано, след като годишният процент на инфлация за декемврийското тримесечие беше най-високият от 1990 г. насам, предава БТА. 

"Високата инфлация затруднява живота на хората и вреди на функционирането на икономиката" каза в изявление управителят на централната банка Филип Лоу. "И ако високата инфлация се затвърди в очакванията на хората, ще бъде много трудно тя да бъде овладяна по-късно".

Централната банка повишава лихвените проценти, за да се опита да вкара инфлацията в рамките на целевия диапазон на банката от 2 на сто до 3 на сто, като същевременно се надява да избегне рецесията, каза още Лоу, като допълни, че пространството за меко кацане на икономиката става все по-малко.