Българският еврокомисар Мария Габриел се включи във Вилнюс в церемонията по подписване на Меморандум за създаване на Алианс на европейските стартъп села. Алиансът е първият по рода си и има за цел да обедини учени, иноватори, инвеститори и представители на местните власти за развиването на иновационния потенциал на регионите. Как да бъдат насърчени научните изследвания и иновациите в селските райони чрез стартъп селата бе тема на дискусията, в която се включиха и министрите на образованието на Литва Jurgita Siugzdiniene и на околната среда Simonas Gentvilas.

“Селските райони представляват над 80% от територията на Европейския съюз и 30% от населението. Искаме предизвикателствата, пред които те са изправени, да бъдат превърнати във възможности – за развитие на стартъпите и иновациите, за привличане на млади таланти, за свързване на регионалните иновационни екосистеми. Ключови за това са добрата инфраструктура, инвестициите в уменията и достъпа до образование и услуги“, заяви Мария Габриел.

Българският еврокомисар открои възможностите по програмите и инициативите в ресора ѝ, сред които „Хоризонт Европа“, Европейският институт за иновации и технологии и Европейският иновационен съвет. Мария Габриел наблегна и на Дългосрочната визия за селските райони на ЕС и на новата европейска иновационна програма. „Със създаването на „регионални иновационни долини“ целим свързването на иновативни региони с региони, имащи нужда да подобрят иновационния си капацитет”, отбеляза комисар Габриел. Регионалните иновационни долини ще обменят опит и работят съвместно за реализиране на междурегионални проекти, включително в областта на дълбоките технологии.

„Свързаност, стратегически инвестиции и подкрепа за местните таланти са трите ключови елемента“, коментира Мария Габриел. „Създаването на стартъп села трябва да е на базата на подхода „отдолу-нагоре“ – на процес, който идва от гражданите и регионите. С тяхна подкрепа можем да превърнем меморандума в още една възможност за талантите във всички региони на Европа да развиват уменията си и допринасят за устойчивото регионално развитие“.