Операторът на фондовата борса в Истанбул съобщи, че пазарът ще бъде затворен за пет дни и че всички търгове, състояли се днес, ще бъдат отменени след двете опустошителни земетресения, които разтърсиха Турция и Сирия в понеделник, предаде Ройтерс.

От понеделник досега водещият борсов индекс е изгубил около 14 на сто от стойността си, като обемите на търговията бяха значително под средното равнище или едва 2,24 милиарда сделки вчера - малко над половината от петъчните 4,14 милиарда.

"Заради засилването на нестабилността и извънредните движения на цените след земетресението и за да се гарантира надеждно, прозрачно, ефективно, стабилно, лоялно и конкурентно функциониране на пазарите, Пазарът на акции и Пазарът на акции и индекси на Пазара на деривати бяха затворени", гласи днешното изявление на Истанбулската фондова борса.

Някои турски инвеститори настояха за отмяна на всички сделки, извършени на борсата след земетресенията.

Борсата в Истанбул спря търговията на своите пазари на акции и деривати в рамките на 90 минути след отварянето на търговията, след като два механизма за прекъсване не успяха да спрат спада от 7 на сто на основния индекс, предаде БТА.

Турската фондова борса затвори тази сутрин за първи път от 24 години, за да предотврати разпродажби на стойност 35 милиарда долара тази седмица да се превърнат в крах. Този ход бе предшестван от паника сред чуждестранните инвеститори в резултат на огромния брой загинали и щетите на сгради за най-малко 1 милиард долара от най-силното земетресение, ударило страната през последните 100 години, напиша в. "Гардиън".

Местни инвеститори пренасочиха значителни количества капитали към фондовия пазар в Истанбул през изминалата година в опити да се предпазят от инфлацията, което накара пазара да скочи с близо 200 процента, припомня Ройтерс.