Наемите на офиси в столицата са се повишили през последното тримесечие на м.г., което се случва за първи път от началото на пандемията през 2020 г., се твърди в анализ на Cushman & Wakefield Forton, публикуван в сряда.

Основната причина обаче не недостига на площи, а повишението на режийните разходи и общата инфлация в страната. Тенденцията рядко засяга съществуващи наематели, а по-скоро по-високите цени се прилагат при сключването на нови договори.

В края на миналата година средната наемна цена за първокласните офиси в центъра на София е била 15,50-16 евро на кв. метър. По основните булеварди и в новите райони цената е малко по-ниска - 14-15 евро.

В навечерието на пандемията средният наем в централните градски части беше 15 евро, а извън него - между 13 и 14 евро на кв. метър. След това обаче наемането на офис площи силно поевтиня, защото по-голямата част от служителите останаха да работят по домовете си и повечето фирми започнаха да освобождават площи. Това доведе до спад в наемите от порядъка на 30-40%. Цените обаче са почнали да се възстановяват и към края на годината вече надвишават с малко предпандемичните нива.

Пазарът обаче още не се е възстановил напълно и през последното тримесечие на 2022 г. свободните офис площи в столицата са все още твърде много - около 16%. Новите сделки, които се сключват, са предимно с фирми, които се местят от едно място на друго.