Сенаторът от щата Калифорния Антъни Портантино представи законопроект 301, който предвижда данъчни облекчения до 2000 долара за тези, което преобразуват старите си автомобили на бензин или дизел в електрически. Според политикът така ще се постигнат няколко цели наведнъж - ще се намали броя на колите със стари замърсяващи двигатели, като същевременно ще се увеличи броя на електрическите автомобили. Също така ще бъдат създадени нови работни места, защото много американци ще се обърнат към сервизите за преоборудване.

Една нова електрическа кола в САЩ струва средно над 65 000 долара, което е твърде скъпо за средния американец. В същото време монтирането на електрически мотор и батерии в "нормален" автомобил може да струва само около 14 хиляди.

Проектът ще помогне за изпълнението на плана на калифорнийските власти за забрана на продажбите на бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. След 12 години всички нови коли в щата трябва да бъдат оборудвани с електрически, хибридни или други екологични системи за задвижване. Други щати също може да последват Калифорния.