33 доставки на природен газ са били без сертификат за произход. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов по bTV. Според него доставчиците са имали договор с "Газпром" и оттам високата степен на съмнения, че след спирането на руския газ за България по дългосрочния договор, е купуван пак руски, но с 30% 

 Не можеш да прекъснеш дългосрочен договор без да осигурил алтернатива. Газ на каквато и да е цена не ни трябва. Не само че прекъсваш доставки, а месеци наред купуваш руски газ, казва още Христов.

Министърът заяви, че сега доставчиците подписват сертификати за произход, количествата са осигурени, както и инфраструктурата в Гърция и Турция, скоро ще се обявят търгове за дългосрочни доставки. 

По повод евентуални арбитражни спорове по спрените доставки той заяви:  Изясняваме наши претенции към "Газпром",  готвим защита при техни претенции. Както ни посъветват юристите, така ще постъпим, затова работим с международни кантори. Да сте чули юрист да коментира казуса, темата е в устата на така наречените експерти, допълни министърът и коментира, че юрист, който не е чел договора, не е специализирал швейцарско право, няма как да коментира, "затова работим с кантора, която е специализирала. Следващият месец ще имаме анализ, който ще ни даде съвет как да постъпим в ситуацията".