Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници, въпреки че няма парламент. 

Министърът на енергетиката придобива ново правомощия, той ще одобрява плановете на топлофикациите за развитие на районни отоплителни или охладителни системи, в случай, че те бъдат разработени.

Регламентират се изискванията за определянето на национална цел за дял на енергията от възобновяеми източници в брутното крайно потребление, задължителната минимална цел за дял на енергията от възобновяеми източници в крайното потребление в транспорта, както и целите за дял на енергията от възобновяеми източници в секторите електрическа енергия, топлинна енергия и енергия за охлаждане.

 Въвеждат се изисквания  за лицата, които могат да произвеждат, потребяват, съхраняват и продават излишните количества енергия от възобновяеми източници.

Предвидено е облекчаване на процедурите по присъединяване за производители на електрическа енергия от възобновяеми източници с обща инсталирана мощност до 1 мегават, като са намалени сроковете за извършване на проучване и издаване на становище за условията и начина за присъединяване.

Със законопроекта се осигурява и изпълнението на две ключови реформи от Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България (ПВУ) - „Механизъм за финансиране на проекти за енергийна ефективност и възобновяеми източници заедно със сметките за енергия“ и за частичното постигане на целите реформата „Стимулиране на производството на електроенергия от ВЕИ“.