В Италия се обявиха срещу гласуваната от ЕС забрана за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., пише Bloomberg. Според министъра на транспорта Матео Салвини това решение няма никакъв икономически, екологичен или социален смисъл. Той нарече "зелената“ програма, насърчавана от ЕС, "псевдоекологичен фундаментализъм“, която ще доведе до загуба на работни места за десетки хиляди хора.

Салвини също така се противопоставя на плановете на ЕС да въведе по-строг екологичен стандарт Евро 7 за двигателите с вътрешно горене до 2025 г. Според прогнозите така ще се намали количеството на отделяните азотни оксиди с една четвърт, но производителите се опасяват, че стандартът значително ще ограничи възможностите на двигателите с вътрешно горене и ще направи тяхното развитие безперспективно.

Позицията на Салвини за Евро 7 се подкрепя от изпълнителния директор на Stellantis Карлос Тавареш, който твърди, че подобна мярка само ще забави прехода на индустрията към електрически автомобили.

Това не е първият път в Италия, когато намерението на ЕС да забрани превозните средства, задвижвани с гориво, е обект на критики. Заедно с България, Португалия, Румъния и Словакия тя предложи изместване на срока с пет години напред до 2040 г., което не бе прието. Миналата година Италия обсъди с ЕС възможността да направи изключение за местните малки производители на автомобили, къето пък бе взето по внимание от ЕС.