Икономистът Карл Маркс и съавторът на неговите трудове Фридрих Енгелс "се обръщат в гробовете си" от сегашната икономическа политика на ЕС, при която пазарните икономики "оцеляват благодарение на държавни субсидии и дотации", написа говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в "Телеграм“, предаде ТАСС.

Тя обърна внимание на доклада на Европейската комисия относно външната търговия и икономическата политика. "Европейските комисари представиха доклада с такава помпозност, сякаш имаше повод за радост", коментира Захарова.

Тя посочи, че според доклада потребителите са изправени пред нарастващи цени на енергията, висока инфлация и рискове от по-нататъшни увеличения. В същото време "само в енергиен план вече са похарчени 710 милиарда евро, за да се поддържа функционирането на икономиката на ЕС" допълва тя, цитирана от БТА.

"Маркс и Енгелс се обръщат в гробовете си, като виждат как либералните пазарни икономики оцеляват благодарение на държавни субсидии и дотации, докато европейската бюрокрация печели от това. Въпреки че преди почти два века Маркс точно описва същността на брюкселската евробюрокрация: "Бюрокрацията владее държавата? Тя е нейна частна собственост", пише още Захарова.