Подкрепят кмета на общината Галина Стоянова в борбата й за защита на традиционните местни продукти

С 28 гласа "за", без "против" и "въздържал се", общинският съвет на Казанлък прие декларация в защита на розовото масло и етеричните масла, внесена от групата на ГЕРБ. В документа се подчертава значимостта на въпроса и опасността категоризацията на производството на етерични масла да бъде променена от ЕК от "вещества" в "химически опасни смеси", което директно застрашава поминъка не само в казанлъшко, но и цялата Долина на розите.

С решението съветниците от Казанлък категорично се противопоставят на намерението на ЕК да промени категорията на етеричните масла, в т.ч. розовото и лавандулови масла, като ги причисли в категорията "смеси - опасни вещества". Настоява се да продължи приемането на етеричните масла като "вещества", като те не преминават в други режими, съгласно съответния Регламент на ЕК.

Застава се зад позицията на държавата, заявена от служебния министър на земеделието Явор Гечев по време на Деветата среща на земеделските производители, състояла се на 15.02.2023 г. в село Овощник, община Казанлък: "България е твърдо против и няма да допусне приравняването на етеричните масла като химически продукти. Страната ни не би се примирила с това... Ние имаме редица инструменти за противодействие и ще отстояваме запазване на поминъка ни... Министерство на земеделието подготвя тежка и остра позиция, която ще изпратим до всички депутати в ЕП".

Градските старейшини дават подкрепата си на кмета на община Казанлък Галина Стоянова да защитава производството на етерични масла, като отстоява позиция, че са химически вещества, а не опасни смеси. Съветниците предупреждават, че ще бъдат непримирими към всеки, дръзнал да "заличи" и "обезцени" поминъка на региона, каквито са розовото и лавандулово масла.