Не цената на фуражите (суровината) е причината за поскъпването на готовите продукти по магазините. Поради по-голямото предлагане през пролетта потреблението да бъде по-слабо, а това може да накара производителите да свалят цените, каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS Васил Симов, изпълнителен директор на Софийската стокова борса.

По думите му производството ни е по-енергоемко, а не рентабилно. "Цената на тока и на труда през последната година непрекъснато расте. Поскъпването на готовия продукт се дължи на тези фактори. Използваме повече човешки труд и енергия и по-малко механизация. Дистрибуцията на готовия продукт е друг фактор за поскъпването. Ако има фирмени магазини на съответните производители, там цената ще бъде най-ниска за готов продукт. Магазините слагат своя надценка, а има и допълнителни разходи, оскъпяващи стоката", обясни Симов.

Според него при производителите няма спекула заради голямата конкуренция помежду им. "В търговията се получават надценки, които са донякъде оправдани. Не се повишиха цените на основните борсови стоки, те дори се понижиха. Изненада е, че го нямаше традиционното зимно поскъпване на зърнените култури. Най-популярната фуражна култура е царевицата. През последната година тя не е поскъпнала. Задържа се на нивото от края на февруари 2022-ра. Имаше поскъпване след началото на войната, но после цената спадна", подчерта той. И допълни, че цената на олиото може да скочи с максимум 10%, защото България е голям производител на слънчоглед.

"В момента цената му е на нива, по-ниски от миналата година по това време. Не бива да се презапасяваме, защото така даваме сигнал на търговеца да вдигне цената", коментира още Симов.