Растежът на цените на вносните стоки и продукти в Германия се е забавил през януари 2023 г., достигайки близо двугодишен минимум, заради намаляването на инфлацията на енергийните стоки и междинните стоки. Това показват най-новите данни на Федералната статистическа служба Дестатис (Destatis), цитирани от ДПА и БТА.

Цените на вноса са нараснали с 6,6 на сто през януари спрямо същия месец на 2022 г., с далеч по-малко от декемврийския годишен ръст от 12,6 на сто. Така януарската инфлация на вноса в Германия е представлявала най-бавният растеж на цените от февруари 2021 година.

На месечна основа пред януари цените на вноса са се понижили с 1,2 на сто. Анализатори обаче очакваха да намалеят с 1,5 на сто, след като спаднаха с 1,6 на сто месец по-рано. Това е пети пореден месец, в който растежът на месечните цени на вноса в страната се е забавил.

Най-силно забавяне на инфлацията е отчетено при вноса на енергията и междинните стоки. Цените на енергията са нараснали само с 8,1 на сто през януари в сравнение със същия месец година по-рано, докато цените на междинните стоки са били нагоре с 4,7 на сто.

Същевременно цените на вносните потребителски стоки са се повишили с 8,8 на сто.

Индексът на експортните цени е бил със 7,8 на сто по-висок през януари 2023 г., отколкото през януари 2022 г. През декември и ноември годишният темп на изменение е бил съответно 10,6 на сто и 11,6 на сто. През януари 2023 г. експортните германски цени са намалели с 0,8 на сто спрямо предходния месец.