Италия е изпълнила политическите изисквания за отблокиране на нов транш от 19 милиарда евро (20,25 милиарда долара) от фондовете за възстановяване след пандемията на ЕС. Това каза днес министърът на икономиката Джанкарло Джорджети, цитиран от Ройтерс.

Правителството вече си гарантира неотдавна почти 67 милиарда евро от около общо 200 милиарда евро, които трябва да получи до 2026 г.

Италия е най-големият еднократен бенефициент на Фонда за възстановяване след КОВИД на ЕС и едно от основните предизвикателства за неотдавна избраното дясноцентристко правителство на Джоржа Мелони е да изпълни заложените цели в одобрения от Брюксел национален план.

"Постигнахме всички договорени с ЕС цели", каза Джорджети по време на парламентарно изслушване.

"В момента ЕС разглежда третото плащане на стойност 19 милиарда евро, които очакваме да получим през май", заяви той.

Отпускането на средствата е обвързано с постигнатите цели през втората половина на годината и първоначално се очакваше да бъде одобрено в края на февруари, според сроковете, поставени от ЕК.

Италия има право на допълнителни 34 милиарда евро през 2023 г., разделени на два транша, при условие че изпълни всички 96 цели за тази година.

Джорджети каза, че Италия среща същите трудности със спазването на крайните срокове, както и някои други страни от ЕС, които трябва да получат средства от Фонда за възстановяване, предаде БТА.

Според него темата за удължаване на срока и след 2026 г. не бива да бъде табу, тъй като са налице икономически и финансови катаклизми заради руската инвазия в Украйна и рекордно високите цени на суровините.

За да постигне по-голяма гъвкавост относно сроковете, Рим преговаря с Брюксел за подмяната на някои от проектите, заложени в първоначалния план , тъй като те не могат да бъдат осъществени до 2026 г.

Тези проекти ще бъдат заменени от не толкова амбициозни програми , които могат да бъдат завършени навреме, а оригиналните проекти ще бъдат финансирани от отделни фондове на ЕС, изразходвани до 2029 г., според източниците.

Това би дало на правителството още три години , за да изпълни цялостната си инвестиционна програма, ако формално пропусне крайния срок до 2026 г.