За да няма грешки, НАП пусна готовите данъчни декларации

За да намали грешките, които  хората правят, когато попълват данъчните си декларации, приходната агенция пусна в четвъртък на сайта си готови, попълнени документи. Това тя прави от няколко години.

Най-често хората бъркат с избора на приложения, в които

неправилно вписват доходи,

грешат и при последователността на попълване и пресмятане на данъка. Някои от тези фалове се санкционират с глоби до 500 лв.

Всеки, който има ПИК -  персонален идентификационен код, или КЕП - квалифициран електронен подпис , може да влезе на сайта на НАП и да извади своята данъчна декларация. 

В нея автоматично са въведени данните за получените от него  доходи за миналата година - заплати, хонорари, наеми, субсидии и т.н. Те са изпратени до приходната агенция от работодателите, които са ги изплатили. При данъчните има данни и за помощите от фонд “Земеделие”, както и сумите от наложени платежи от продажби в интернет. Описани са и евентуални сделки за продажба на коли. Данъчните вписват и удръжките за пенсия и здраве, както и ползваните чрез работодател данъчни облекчения, като например отстъпките за деца.

Ако някой има доходи, извън вписаните, например от чужбина, или иска да обяви печалби или наследство за над 5000 лв., които не се облагат, но могат да бъдат декларирани, той

трябва сам да добави тези свои доходи

в декларацията. След като прегледа данните в нея, остава само тя да бъде потвърдена и да бъде изпратена в приходната агенция.

Данъчната кампания вече започна, но попълнените декларации, както всяка година, стават достъпни след 3 март, тъй като се изчакват данните от всички работодатели. Крайният срок за деклариране и плащане на налога тази година е 2 май, тъй като определеният по закон ден - 30 април, е почивен ден.

Всеки, който подаде годишните си декларации по електронен път до 31 март, ползва 5%  отстъпка от сумата, но не повече от 500 лева от данъка за довнасяне. Има обаче две условия за “бонуса” -

да няма подлежащи на принудително изпълнение

публични задължения към момента на подаване на декларацията и към същата дата да е платил пълния размер на задължението си.