Британската икономика нараства с 0,3 на сто на месечна основа през януари на фона на увеличената посещаемост в британските училища и подновяването на футболните мачове от английската Висша лига след края на Световното първенство по футбол, показват официални данни, огласени днес, предаде Би Би Си и БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Обединеното кралство, ключов индикатор за равнището на стопанска активност на компаниите, правителството и домакинствата, се възстановява след сериозния си спад през декември 2022 г.

Британският икономически растеж е подкрепен и от нарастване на стопанската активност в сектора на услугите. На този фон индустриалното производство и строителният сектор се свиват през януари, отбелязва Ройтерс.

Икономиката на Обединеното кралство е демонстрирала "повече устойчивост, отколкото мнозина са очаквали", се казва в изявление на британския министър на финансите Джереми Хънт по повод последните икономически данни.

Той отбелязва, че при представянето на "пролетния бюджет през идната седмица ще бъде определен следващия етап от работата на правителството за намаляване наполовина на инфлацията, намаляване на дълга и растежа на икономиката".