Съвместна проверка на четири институции срещу нелоялни практики в сферата на туризма доведе до съставяне на един акт за нарушение на пункта в Лесово днес. Максималната глоба, която може да бъде наложена на нередовни туроператори е 10 хиляди лева.

Съвместните проверки на изненадаха туроператорите и пътуващите към Турция през граничен пункт "Лесово". Представителите на Министерството на туризма, Комисията за защита на потребителите, Икономическа полиция и Автомобилна администрация проверяваха за нередовни туроператори и превозвачи, предава БНТ.

"Проверяваме дали туроператора, организатора на пътуването извършва регламентирана дейност, дали е вписан в Национален туристически регистър, дали има валидна застраховка, отговорност на туроператора, която е задължително условие за извършване на дейността", обясни Елеонора Младенова от Министерство на туризма.

Общо на Лесово бяха проверени 4 автобуса като при един от тях е установена нередност и е издаден акт за административно нарушение от автомобилна администрация.

"Извършваме контрол по отношение на лица, които упражняват свободно своята професия като екскурзоводи - дали са регистрирани по Закона за туризма, в Националния туристически регистър дали са вписани и съответно дали имат идентификационна карта", каза Кристина Касабова от Комисия за защита на потребителите

Изненадващите проверки за законността на туристическата дейност ще продължат през цялата година на всички гранични пунктове.