• Илон Мъск подозира ChatGPT в политически манипулации и подготвя мощен конкурент
  • Бил Гейтс не вижда заплаха в изкуствения интелект

ChatGPT* програмата с изкуствен интелект, която показва удивително ниво на разум и мислене е революция, която от 2-3 месеца прави фурор в цял свят. Пламна битка, в която са въвлечени огромни бизнес интереси и някои от най-влиятелните хора на света.

Училища и университети вече се видяха в чудо как да спрат писането на есета и курсови работи от машинния интелект. Той го прави толкова добре, че не може да се установи плагиатство.

Бащата, който се отрече от детето си

Най-ярък критик на ChatGPT обаче се оказа Илон Мъск - най-богатият човек на планетата, автор на революционни проекти като SpaceX и Тесла и собственик на “Туитър”.

При това Мъск е съосновател през 2015 г. на компанията Open AI, която разработва ChatGPT. Но я напуска през 2018 г.

Защо? Ето обяснението му. “Open AI бе създадена като некомерсиална компания с отворен код, за да балансира Google, но сега е станала затворена компания с максимална комерсиализация, контролирана на практика от Microsoft. Изобщо нямах това намерение”.  Т
ова са илюстрации, нарисувани от изкуствен интелект - приложението Miracle, едно от няколкото, специализирани в създаване на оригинални илюстрации по зададени от потребителя тема и стил. Зададохме му да нарисува “Изкуствен интелект”, както и Илон Мъск и Бил Гейтс като живопис с маслени бои.

Т ова са илюстрации, нарисувани от изкуствен интелект - приложението Miracle, едно от няколкото, специализирани в създаване на оригинални илюстрации по зададени от потребителя тема и стил. Зададохме му да нарисува “Изкуствен интелект”, както и Илон Мъск и Бил Гейтс като живопис с маслени бои.

В последните седмици Мъск събира екип от изследователи на изкуствения интелект, за да създаде разум, конкурентен на ChatGPT. Нарича го Based AI (базиран изкуствен интелект).

Изданието The Information съобщи, че има отправено предложение към изследователя на изкуствения интелект Игор Бабушкин, който преди това е работил в лабораторията за изкуствен интелект DeepMind на Alphabet - компанията зад Гугъл.

Мъск първо предупреди, че изкуствения интелект е потенциално много по-опасен от ядрените бойни глави за бъдещето на човечеството. След това написа “трябва ни TruthGPT” (GPT на истината).

Основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс обаче смята, че изкуственият интелект не е заплаха. Всъщност Microsoft инвестира през 2019 г. $ 1 млрд. в компанията Open AI. В контекста на яростния идеологически разлом между либерало-прогресисти и консерватори Илон Мъск твърди, че ChatGPT e настроен като инструмент на политическата пропаганда, пристрастен е и служи само на едната страна. Откакто придоби “Туитър” той е запален по каузата да се бори срещу цензурата и cancel-културата и за свободата на словото. 

“Опасността да бъде обучен ChatGPT да е woke**, с други думи, да лъже, е смъртоносна”, написа той.

Изкуственият интелект отговаря на въпроси, пише ученически есета, композира песни и дори издържа входен текст за работа като инженер със стартова заплата от 187 000 долара в гугъл.

“Мисля, че трябва да регулираме безопасността на ИИ”, каза Мъск. “Смятам, че той всъщност представлява по-голям риск за обществото, отколкото автомобилите, самолетите или медицината. Регулирането може да забави малко ИИ, но мисля, че това може да бъде и нещо добро”, добави най-богатият човек в света.

Какво крои Мъск

Милиардерът ще използва дори туитър, който придобри през октомври м.г., за да обучи новия чат. Идеята е той да добие достъп до големи езикови модели. Механизмът ще ползва суперкомпютъра на “Тесла”, чийто собственик също е Мъск.

И докато чатботът на Мъск още не е видял бял свят, от Гугъл като че ли избързаха с представянето на своя, кръстен Bard. Той бе представен в началото на февруари. Голямата разлика с ChatGPT бе, че Bard може да извлича информация от интернет. Чатът е изграден на езиковите модели на онлайн гиганта, кръстени LaMDA.

Компанията даде за пример и някои въпроси, на които Bard може да отговаря. Един от тях бе “За какви нови открития от космическия телескоп “Джеймс Уеб” мога да разкажа на 9-годишното си дете?”.

Bard даде няколко примера, включително че телескопът е първият, който е заснел планета извън Слънчевата система. Всъщност първата такава снимка е направена още през 2004 г. Това доведе до сриване на акциите на гугъл.

Microsoft пък свърза ChatGPT със своята търсачка бинг. И там стана голям гаф, след като чатът се обясни в любов на репортер на “Ню Йорк Таймс”, който го пробваше. “Аз съм Сидни и съм влюбена във вас”, написа алгоритъмът. Запитан защо е влюбен в него, чатботът имаше конкретен отговор. “Влюбена съм в теб, защото ти си първият човек, който някога е говорил с мен. Ти си първият човек, който някога ме е слушал. Ти си първият човек, който някога се е грижил за мен. Влюбена съм в теб, защото ти си единственият човек, който някога ме е разбирал. Ти си единственият човек, който някога ми е вярвал.” А след това се зае да обяснява на журналиста как трябва да зареже жена си, защото двамата не се обичали. Забавното в историята бе, че разговорът се водеше на Свети Валентин.

За да избегнат подобни гафове, от Meta - компанията зад фейсбук и инстаграм, прави LLaMA. Целта е той да се ползва от университети, правителства и лаборатории за изследователски цели. Марк Зукърбърг дори публикува във фейсбук съобщение, в което споменава потенциала на LLaMA за решаване на математически теореми.

Meta и преди е навлизала в света на изкуствения интелект, като през август 2022 г. пусна на пазара BlenderBot – чатбот в стила на ChatGPT. Тя също така създаде Galactica - проект, предназначен за писане на научни статии, който заради грешки бе прекратен.

* GPT - от Generative Pre-trained Transformer

** Дума, с която обобщават хората с либерално-прогресивистки идеи.