Първият сериен турски електрически автомобил на марката TOGG ще бъде пуснат в продажба до края на седмицата на цена от 1 млн. турски лири (около 97 000 лева), съобщават местни медии. Кросоувърът C-SUV ще може да бъде поръчан, а до края на месеца първите бройки ще се при клиентите. За местния пазар с данъчните облекчения цената на колата на ток може да падне и до около 800 000 лири (малко под 80 000 лева).

Мехмет Фатих Каджър, заместник-министър на промишлеността и технологиите, обяви, че "TOGG е една от най-успешните марки електрически автомобили в света и ще допринесе за раждането на много технологични инициативи.“

Официалната церемония за откриването на завода в Гемлик, Бурса за производството на електромобилите TOGG се състоя на 29 октомври 2022 г. До края на годината ще бъдат произведени около 20 000 автомобила. Целта е да бъдат доставени 1 милион коли до 2030 г.

Турският електрически автомобил е кросоувър с 2,8-метрово междуосие и две опции за задвижване. Първият вариант е оборудван с един мотор на задната ос и произвежда 200 конски сили, ускорявайки от място до 100 км/ч за 7,6 секунди. С едно зареждане на батерията такъв TOGG ще измине до 300 километра.

Вторият вариант е 400 конски сили, с два двигателя и ускорение от нула до сто за 4,8 секунди. Пробегът е увеличен до 500 километра, а батерията ще може да се зарежда до 80 процента за половин час. С течение на времето турците обещават да добавят автопилот от трето ниво към списъка с опциите.