19 български авиокомпании със 74 самолета изпълняват редовни, чартърни и товарни полети от и до България. Така е излязла българската авиация от невижданата криза по време на пандемията. Данните съобщи Светослав Станулов, председател на Асоциацията на българските авиокомпании, на първата от четири години среща на авиопревозвачите.

Няма фалити, няма затворени авиокомпании, напротив, има две нови, а “България ер” купува нови 7 самолета, обяви той.

Продължава недостигът на пилоти и наемането на чуждестранни, заради разрастването на авиокомпаниите и липса на капацитет при първоначално летателно обучение. От около 5 на сто през 2018 г. сега около 10% от пилотите са чужденци. През летния период броят им ще достигне 15%.

Превозените пътници през 2022 г. са 8,5 млн., при 11,4 млн. през предковидната 2019 г., или е достигнато 74,8 на сто от нивото преди три години. При пътниците по редовни полети достигнатият процент от 2019 г. е 80%.

Тенденцията да намаляват чартърните полети се затвърждава. Пътувалите с тях през миналата година са 1,3 млн., при 2,4 млн. през 2019 г., или е достигнато нивото от 54,5% в сравнение с 2019 г.

Предковидните нива на превозени от и до България пътници ще бъдат достигнати през 2025 г. Друго характерно за авиацията у нас е, че повечето самолети на българските авиокомпании работят на други пазари. Те трайно навлизат на европейския пазар, което говори, че нашите авиопревозвачи покриват изискванията на ЕС, казва Станулов.

Основните страни, в която самолетите работят, са Италия, Германия, Португалия, Полша, Гърция, Турция, Франция, Нидерландия, Косово. Извън континента те летят още в Египет, Ирак, Израел, Армения, Тунис, Мароко и в страните от Персийския залив. Работата на чуждестранните пазари осигурява гъвкавост, по-равномерна заетост през годината и икономическа стабилност на авиопревозвачите.