• Финансовият доклад е непрофесионален, коментира бившият вицепремиер
  • Логично е да се съкратят определени компенсации - тази година държавата да спре компенсациите за ток

Финансовият доклад може да се използва за предизборната кампания или да се постави в дневния ред на обществото задълбочаването на дълговата криза, коментира по bTV Лидия Шулева, бивш вицепремиер.

Според нея може да стигнем до ситуация на свръхдефицит. А след доклада се получи ситуация експерти да обясняват какво иска да каже авторът на този доклад или той сам да се опровергава.

Докладът е непрофесионално направен. И от БНБ го определиха като такъв. Не можем ли да си позволим свободна финансова дисциплина. Трябва да се върнем към финансова дисциплина и бюджети с 3% дефицит.

Трябва да се приключи с помощите на калпак и намаляване на ДДС. Повече от ясно, е че намалените ставките не намалиха цените, а те се увеличиха. Дори да са били положителни, вече две години минаха и бизнесът се възстанови.

Тези намалени ставки трябва да се премахнат - в това отношение Министерството на финансите е на прав път. Не виждам причина да останат. Когато се дава преференция е добре, а като се отнема - има противници. Логично е.

Според Шулева спорен е въпросът за намаления ДДС за хляба и брашното.

Очаквахме при намален ДДС да се намали и цената за крайния потребител, но това не се случи.

Облагането на свърхпечалбите ще има много дискусии - това са бизнеси, които след загубите по време на пандемията, станаха ефективни и преодоляха тези загуби. Новото облагане ще е наказание за тях.

Логично е да се съкратят определени компенсации - тази година държавата да спре компенсациите за ток . Ако се намалят субсидиите, - държавата ще спести, колкото очаква от данъка за свръхпечалбите.

Има резерви, а трябва да се засили и събираемостта на приходите - резервите са намаляване на разходи които могат да са спестени.