Група от средноголеми американски банки призова федералните регулатори в САЩ да гарантират всички депозити на техните клиенти за 2 години, дори и да са над лимита за гарантирани влогове до 250 000 долара. Целта е да се избегне "феномена на заразата" след фалита на банката Silicon Valley Bank (SVB). съобщава "Блумбърг", цитиран от АФП и БТА.

"Тази мярка ще спре незабавно отлива на клиенти на най-малките банки, ще стабилизира банковия сектор и ще намали до голяма степен рисковете от други фалити", се казва в призива, адресиран до регулаторните власти от страна на средноголемите банки в Америка.

Фалитите на банките SVB и Signature Bank породиха криза с доверието в банковия сектор. Много клиенти на сходни банки изтеглиха парите си, за да ги депозират в по-големи банки, като JPMorgan Chase и Bank of America, възприемани като прекалено големи, за да не ги подпомогне държавата в случай на криза.

През седмицата банка First Republic Bank , която обслужва основно заможни клиенти, преживя срив на акциите на борсата с 80 на сто. Базирана в Сан Франциско, тя е 14-ата американска размер на активите. В четвъртък 11 големи банки се ангажираха да внесат 30 милиарда долара в сметките на First Republic Bank

"Каквото и да е общото състояние на банковата индустрия, доверието бе подкопано за всички банки, освен за най-големите", пише в писмото коалицията от средноголеми банки. Тя призовава банковия регулатор, Управлението за федерален резерв и министърка на финансите Джанет Йелън да възстановят доверието. Групата от банки предлага да финансира гореспоменатата мярка, като увеличи вноските, които вече изплаща на банковия регулатор за гарантиране на депозитите.