От 1 януари 2024 г. минималната заплата до 940 лв., а след това на 1038 и 1128 лв., предвижда тригодишната финансова прогноза на кабинета

Ударно вдигане на минималната заплата до 940 лв.  от 1 януари 2024 г., а след това на 1038 и 1128 лв. Това предвижда държавата в тригодишна финансова прогноза, изпратена до ЕК. Тя служи за основа и на изготвянето на новия бюджет за тази година. Той ще действа само 6 месеца, след което ще бъде подготвен такъв за 2024 г.

Всички пенсии ще бъдат индексирани с 12,5% от 1 юли 2024 г. ще има 10% ръст на бюджетните заплати, но само там, където не били вдигнати досега. Планът е учителските заплати да бъдат 125% от средната.

Ръстът на доходите би трябвало да бие поскъпването, защото се прогнозира, че инфлацията ще пада. Засега финансовото министерство предвижда тя да е 5% за тази година, а в следващите две - под 3%. Последната  прогноза на Брюксел за България е за ръст на цените под 4%.

В сравнение с предишната тригодишна прогноза очакванията за успокояване на ръста на цените са по-консервативни. Тогава се предвиждаше темпът на инфлация да се забави до 3,1% в края на 2023-а и до 2,4 и 2,2% съответно за 2024 и 2025 г.  

За да има ръст на доходите, кабинетът трябва да  успее да увеличи приходите и да ореже някои разходи, така че да покрие  искането за минимум 10% икономии. Целта е да се предложи бюджет с дефицит под 3%, за да отговаря на критериите за еврозоната.

Плащането на заплати трябва да става само с преводи през банка, ако са над 5000 лв. Това е и новият лимит за всички разплащания в брой.

От 2024 г. с 10% данък да се облагат и пари, получени от продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, включително виртуални валути, както и от търговия с чуждестранна валута, предлагат още от финансовото министерство. Досега тези доходи бяха необлагаеми ако са придобити замяната е станала на борсата или на друга регулирана платформа. 

Доходът, който ще се облага, ще се определя, като  от аритметичния сбор на реализираните през годината печалби от всяка конкретна сделка се приспадне сумата от реализираните през годината загуби пак от всяка конкретна сделка. Предлага се за тези доходи да се разрешат 10% нормативно признати разходи, с които да се намали данъчната основа.