Няма опасност за стабилността на банковата система у нас, след турболенциите през, които преминава финансовата индустрия по света. Това обясниха специално за "По света и у нас" финансисти. Според тях централните банки на Еврозоната и Съединените щати са реагирали бързо и успешно са овладели ситуацията.

"Не виждаме никакви отражение на нашата банкова система. Много е важно да направим разграничението, че нашите банки са изцяло търговско ориентирани, докато банките, които видяхме затруднени през последните 1-2 седмици, виждаме, че проблемите идват от техните инвестиционни подразделения, което води до притеснения на техните вложители и стартиране на теглене на вложенията на тези банки, което води до ликвидността. От друга страна видяхме, че с много бърза реакция централните банки се опитват да овладеят положението и смятам, че успяха", каза финансовият консултант Янко Ценов.

"Днес, като че ли има първата вълна на успокоение на пазарите, Българският финансов сектор е ембрионално простичък. От тази гледна точка ни пази както 2008 г. нямахме продукти, които да бъдат много рискови така и нямат много директна връзка на банките", каза финансистът Левон Хампарцумян пред БНТ.