• Глобата при липса на новия документ е от 100 до 300 лв.
  • До края на март да се подават заявления за количества в кметствата
  • Ограничават едно домакинство да харчи максимум 10 кубика

Да режеш дърва в гората, вече става като да шофираш по пътищата - необходимо е свидетелство за управление. А новите правила превръщат горските в катаджии. Би било приемливо, ако не се отразяваше на цената на дървата за огрев.

Това са думи на Велин Палигоров - кмет на девинското село Осиково. Местните там смятат, че осигуряването на топло през зимата с дърва става все по-трудно, и то не само от повишаването на цените, а и с административните мерки на държавата.

Правилото физическите лица да имат удостоверение, за да режат в гората, както и още няколко промени, са в сила след решение на парламента от 27 януари т.г. Получаването на удостоверение става в лицензирани учебни центрове. Ако хванат някого да реже без тапия, глобата е от 100 до 300 лв.

Изпитите - теоретически и практически, трябва да са пред представител на земеделското министерство. Практическите са на полигон в реална обстановка. Курсът е 150 часа - 60 са теория, останалите - практика. Цената е от 150 до 250 лв.

В Родопите изчисляват, че тази промяна повишава цената на дървата за огрев с около 30 лева за кубик.

Според другите промени в закона желаещите да купят дърва от склад, или сами да си добият за лична употреба, подават заявление до кмета на съответното населено място по постоянен или настоящ адрес. Това трябва да стане до 31 март. Общото количество дървесина, което едно домакинство може да купи за една година, е до 10 кубика.

“Хората трябва всяка година да подават заявления

за дърва за огрев. Досега списъците само са актуализирани в зависимост от демографската промяна, съответно допълвани с нови заявления”, коментира кметът на Доспат Елин Радев.

Той уточни, че са намалени и количествата дърва - от 15 на 10 куб. м.

“При нас в планинските райони е абсолютно невъзможно едно домакинство да се топли с 10 кубика на година. Когато измененията в този закон бяха подложени на обществено обсъждане, ние изпратихме своите възражения чрез националното сдружение на общините, но не ни чуха”, допълва Радев.

Според сметките му позволителното за 10 куб. м ще струва 120 лв. Ако човек няма документ за работа с резачка, ще трябва да плати още 300 лева, за да бъдат отрязани от правоспособен дървосекач. Транспортът за средна дистанция е приблизително 200 лв. на кола. Така разходите за 10 кубика стават 620 лв. А през миналата година за 15 кубика при добив на са се плащали до 400 лв.

След това има допълнителни суми за нарязване и нацепване на дървата, ако човек не може сам да го направи. Рязането е 10 лв. на кубик, а цепенето - от 8 до 13 лева.

Радев смята за уместна промяната, че списъците със заявленията за дърва за огрев се разглеждат по реда на тяхното постъпване. Така ще се премахне порочната практика за раздаването на дърва с протекции. В района смятат, че ако се спазва това правило, ще отпадне и предизборният трик чрез осигуряване на дърва да привличат гласове.

“Новите правила предвиждат първо да се осигурят количества за хора, които получават целевите помощи. Няма нищо притеснително, предоставили сме над 450 хил. кубични метра за миналата година. Ако е нужно, ще превишим предварително заложените количества, но

ще има достатъчно дърва

за огрев”, казва директорът на държавното предприятие, което обхваща в структурите си Смолян, Пловдив, Пазарджик и Кърджали.

“В селата останаха предимно възрастни хора. Те не искат и да чуят, че тепърва трябва да изкарват дипломи, за да си нарежат дърва. Не всички могат да си подадат и заявленията, има възрастни, които не са в списъците. Значи ли, че следващата зима ще стоят на студено”, притеснен е обаче кметът на село Осиково Велин Палигоров.

В селото роптаят и срещу изискването всички превозни средства, които транспортират дървесина или горски продукти, да бъдат оборудвани с GPS системи.

“Хората пасат конете си и вечер товарят дърва от паднала дървесина. Така се снабдяваха сами, плащайки само на корен. Вече е невъзможно нито да си ги нарежат, нито да ги превозят За едното трябва диплома, а за другото - проследяващо устройство”, добавя Палигоров.

Заради проследяващите устройства, които имат за цел да пазят горите от незаконна сеч, хората в района не могат да си превозят дървата с коне и магарета и лични транспортни средства. Камиони с GPS-и има предимно в градовете и по селата се чудят как да спазят наредбата.

Без обучение било опасно - като да караш трактор, но да нямаш свидетелство за управление

ХРИСТО НИКОЛОВ

Работата с моторна резачка в гората е опасна и отговорна, това е все едно да караш трактор. Това заявиха от Агенцията по горите по повод новите изисквания.

От земеделското министерство пък посочиха, че работещите с подобна техника винаги е трябвало да имат професионална квалификация, доказана със съответните документи. Новото в закона е, че тези задължения важат и за физически лица, които сами добиват дървесина за огрев.

Промяната в закона бе направена в края на януари, след като месец преди това имаше масово недоволство от липсата на дърва за огрев и повишението на цените им. Текстът минава без дебати през две четения в земеделската комисия на парламента. В пленарната зала имаше обсъждания дали е нужно изваждането на документ за работа с резачка. Надделява мнението, че това е необходимо заради смъртни случаи по време на сеч, защото хората работели с моторни триони без обучение.

Без дебати е прието и ограничението за добив на до 10 кубика дърва на семейство на година. Мотивите са, че така ще гарантират дърва за всички и няма да има дефицит.