Правителството поиска дерогация, за да се внесат резервни части за АЕЦ „Козлодуй“.

„Това нямаше как да бъде избегнато. В ЕС е приет регламент през 2014 година, когато започва агресията на Русия. В него се забранява търговията със стоки с двойна употреба, стоки с голяма стойност и забранява стоки от русия на изделия от желязо и стомана“.

Това коментира пред bTV проф. Георги Касчиев, ядрен физик.

„Всеки блок на АЕЦ „Козлодуй“ има около 50 хил. тона оборудване, което на над 90% е метално и изработено в Руската федерация“, уточни той и добави, че регламентът позволява изключения.

„Има рискове в преходните кампании при смяната на свежото ядрено гориво. През първите четири години реакторът ще работи първо с три четвърти руски гориво, на следващото презареждане ще бъде наполовина руско, а другата половина – американско. Целта е да се получи потвърдение, че рисковете са предвидими и е направено всичко те да се избегнат. Не трябва да се получава взаимна деградация – процеси, които да доведат до нарушаване на целостта на обвивките на топлоотделящите касети“, добави проф. Касчиев.

„Ако това се случи, ще излизат радиоактивни газове, а реакторът да бъде спрян. Не е рисковано смяната на горивото, но трябва да се докаже сигурността“, подчерта ядреният физик.

Той допълни, че отговорността се носи от централата, а след това тя трябва да получи решение Агенцията за ядрено регулиране.

„Никога не може да се получи пълна безопасност. Въпросът е тя да се сведе до граници, които са допустими. Безопасността е на първо място. Неслучайно последните месеци АЯР каза, че няма да прави компромис. Това не е като да смениш руския газ с друг“, каза още той.