Икономическата позиция на Гърция е много по-силна сега, отколкото през 2019 г., заяви гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис на срещата на върха на лидерите на страните членки на ЕС, съобщи АНА-МПА.

При пристигането си за срещата Мицотакис каза, че Европейският съвет през март се съсредоточава върху въпроси, свързани с конкурентоспособността на европейската икономика. Според него Гърция се включва в този дебат с много по-силна позиция от тази, в която е била през 2019 г. „с икономика, която расте бързо, с намаляваща безработица, с държавен дълг като процент от БВП, който намалява с най-бързи темпове в целия Европейски съюз“, и с това, че Гърция „вече е шампион по отношение на историческата статистика в привличането на чуждестранни инвестиции“.

Мицотакис подчерта, че всичко това дава възможност на гръцкото правителство да продължи да подкрепя по-слабите в социално отношение гърци от все по-високите цени и вдъхва надежда, че „най-добрите дни на гръцката икономика тепърва предстоят“.

Той нееднократно се обърна към всички гръцки вложители, за да ги увери, че гръцката банкова система е силна и че техните депозити са защитени, предаде БТА.

Поясни и, че се очаква цената на заемите за гръцките предприятия и за гръцките домакинства да се понижи, което ще доведе до откъсване от „негативната зависимост“ от увеличения на лихвите по кредитите, определяни от Европейската централна банка.