Китай заяви днес, че се е съгласил незабавно да възобнови вноса на бразилско говеждо на възраст под 30 месеца, според изявление, публикувано от Главната митническа администрация на Китай, предаде Ройтерс.

Продажбите на бразилско говеждо месо в Китай бяха доброволно спрени от бразилските власти на 23 февруари след откриването на нетипичен случай на "луда крава".

Възобновяването на търговията идва ден, след като бразилският министър на земеделието Карлос Фаваро пристигна в Пекин преди посещението на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва в неделя.

"Сигурен съм, че това е стъпка за Бразилия да напредне с акредитацията на повече бразилски предприятия за говеждо месо и възможности за животновъдния сектор", каза Фаваро в изявление след среща с Ю Джианхуа, висш китайски митнически служител, за обсъждане на край на забраната.

Според бразилската група за търговия с говеждо "Абиек" (Abiec), общо 37 завода в страната са упълномощени да продават продукти от говеждо месо в Китай към този момент.

Лула ще посети Китай, придружен от делегация от 240 представители на бизнеса, включително 90 от селскостопанския сектор, предаде БТА.

Бразилия също така има за цел да предоговори санитарните протоколи, според които един случай на "луда крава" задейства забрана за износ за цялата страна. Производителите на говеждо месо в Бразилия губят до 25 милиона долара на ден с ембаргото.

Около 62 процента от бразилския износ на говеждо месо е бил осъществен в Китай миналата година.