• Със старите тарифи кило ягоди излизало 2 лева от полето, сега ще е 2,50 - 2,80 лв.
  • Цената на краставиците и доматите се вдигала поне с 30 процента

Новите цени на водата за напояване изплашиха фермерите. Тарифите бяха обявени от държавното дружество “Напоителни системи провокираха протести на производители на ранни плодове и зеленчуци от открити площи.

Поливният сезон за тези култури започва в началото на април, а новите цени на водата за мнозина от тях се оказват непосилни.

“Миналата година ягодите, които отглеждам, бяха със себестойност 2 лева килото, а тогава плащах по около 150 лв. на декар за вода за поливане. Цената ѝ беше с повече от 300% по-ниска в сравнение с новите тарифи.

Сега за същото количество ще трябва да плащам между 720 и 800 лева

Очаквам само от това себестойността да се вдигне на 2,50, дори 2,80 лева. Представете си колко ще струват тези ягоди, когато стигнат до сергията”, каза пред “24 часа” производителят Божидар Петков, който е и председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Разликата е от порядъка на 25 - 40%, което по неговите думи ще направи продукцията непродаваема. Дори в момента гръцките оранжерийни ягоди, които се продават у нас, струват по 9 лева килото. Но в други години пролетно време, когато на пазара излизат новите, отглеждани на открити площи, цената им пада рязко. Тази година обаче това може и да не се случи.

“Заради климатичните промени и продължаващото вече трета година засушаване дори култури, които преди не изискваха много вода, сега трябва да се поливат. Да не забравяме, че

тази зима почти нямаше сняг,

който е най-доброто средство за поддържане на влажността на почвата. Иначе в сушавата земя колкото и вода да наливаш, тя потъва”, обясни Марияна Милтенова, шефка на Националния съюз на градинарите в България.

Според членове на този съюз, които отглеждат домати, краставици и други градински зеленчуци от открити площи, при старата цена на водата за поливане първите домати и краставици би трябвало да са със себестойност около 2,80 лв. за килограм. С новите тарифи обаче

те ще излязат от полето на цена към 3,60 лв.,

т.е. с трийсетина процента по-скъпи, и то при равни други условия. Ако токът, и другите консумативи също поскъпнат, по-добре било да се откажат от отглеждането.

Електроенергията е съществена част от разходите за напояване, защото много производители са доизградили за своя сметка последните метри от системите. Капковото например работи на ток. Божидар Петков обясни, че той, както и много от колегите му са изградили такива системи със заеми от банки и сега не могат просто така да ги изоставят и да се откажат от бизнеса, защото изплащат кредитите.

А всичко това са направили по принуда, защото системата от довеждащи водопроводи на “Напоителни системи” била разграбвана през годините.

От проблема със скъпата вода за напояване не страдат засега

само зърнопроизводителите, защото основните зърнени култури не изискват често напояване.

“От няколко години използвам вода от собствени сондажи. И да искам, не мога да съм клиент на “Напоителни системи”, защото до моите насаждения няма как да бъде прокарана инфраструктура. Системите са разрушени, затова предпочетох да вложа средства в сондажи”, каза Димитър Славчев, зърнопроизводител от Русе.

През зимата високите цени за отопление на оранжериите принудиха много зеленчукопроизводители да ги затворят. Това

доведе до значителното поскъпване на продукцията

- краставиците например стигнаха до 8 лв. за килограм, а доматите – 5 лв.

Затова през седмицата производителите блокираха главния път Разград – Търговище, където настояваха за намаляване на  цената на водата до поносими нива  във всички региони в страната и за всички водоползватели.

Според тях, това драстично увеличение с почти 300%, а в някои райони и с над 300% (виж инфографиката)

води до невъзможност за покриване на разходите и неяснота на каква цена ще бъде тазгодишното производство. Дори някои мислят да се откажат от бранша и да се насочат към друг бизнес.

Производителите поискаха и разяснение защо например в Румъния от две години земеделците имат привилегията да ползват безплатно вода за поливни нужди, а у нас това е невъзможно.  

Министър Явор Гечев предупреди, че безплатна вода за напояване не може да се осигури, защото ще се възприеме от Брюксел като непозволена държавна помощ, но обеща, че ще провери случая.

Министър Гечев готов със схема за помощи

Търсят се механизми за подпомагане на овощарите и зеленчукопроизводителите заради скъпата цена на водата за напояване, съобщи преди дни земеделският министър Явор Гечев.

Министерството на земеделието не може веднага да даде пари, с които да бъдат компенсирани фермерите, пряко зависещи от напояването, защото е нужно и одобрение от Брюксел, каза още той.

“Намирането на средства може да стане от вътрешни резерви – разликата варира от 3,8 милиона до около 20 милиона лева. Имам предстояща среща с министъра на финансите, намерили сме някакви вътрешни резерви, но първо трябва да се нотифицира държавната помощ. Ние правим всичко възможно и няма да стане за два дни”, каза той на първия протест на земеделците.

Според Гечев чрез системата за помощи поскъпването на водата можело да се сведе до нивото от миналата година и сега да няма голямо отражение върху цената на продукцията. 

Атанас Мулетаров: До дни очаквам разрешаване на проблема - не воюваме с производителите

Атанас Мулетаров -  изпълнителен директор на "Напоителни системи"

Атанас Мулетаров - изпълнителен директор на "Напоителни системи"

  • Бях в Куба в планиран много преди протестите отпуск, ако някой смята, че е нужно, мога да се извиня, но няма от какво да се притеснявам

- Г-н Мулетаров, как ще се компенсират производителите заради скъпата вода за напояване?

- Имахме среща в четвъртък с министър Явор Гечев, зам.-министър Тодор Джиков и земеделски производители. Там бе посочено, че ще бъдат решени проблемите по начин, който удовлетворява всички страни. Очаквам другата седмица да има ясен, положителен резултат. Производителите се успокоиха, срещата мина добре и ще се работи за прилагане на най-добрите компенсаторни механизми

- В какво състояние заварихте “Напоителни системи”, когато ги оглавихте през август 2022 г.?

- Когато поех ръководството на дружеството, състоянието му не бе добро. Обществени поръчки, без които дейността на дружеството е невъзможна, бяха стопирани. Успяхме да изплатим над 6 млн. лв. стари задължения и сега дори ще излезем на печалба.

Въведохме практика и за заплатите на служителите, сега вече се изплащат поне 10-15 дни по-рано от крайния срок. Нямаме никакво забавяне. Променихме методиката и за цената на промишлената вода. По мое нареждане търговете за отдаване под наем станаха открити, за да има пълна прозрачност. Дружеството вече върви добре, в правилната посока.

- Фермерите имат опасения, че продукцията им може да поскъпне с до 40%. Основателно ли е притеснението им?

- Малко се преекспонират нещата. Цената на водата, най-вече тези 300%, за които толкова се говори, засягат единствено едно място в Разград. Там поливат малинарите и има 4 стъпала с помпи. Тези стъпала изискват голям разход на ток. Ако миналата година сме получили 120 хил. лв. приходи от тях, сме дали 250 хил. лв, за ток.

При другите производители има съвсем минимални завишения. Но малинопроизводителите излязоха и се явиха като говорители на всички, че едва ли не трябва да поливат за без пари, но това няма как да стане. Ако се случи това, ще изпаднем в несъстоятелност, приходите ни идват главно от това. Преди повече от 15 години е имало такава еднократна практика, която отне много години да се възстановим.

- Как оценявате тогава протестите?

- Опитах се да кажа на производителите, че не сме във война, но малко се прибърза от тяхна страна. При добра воля и желание за разговори се намират компенсаторни механизми и решения. Страшно е, когато се прибързва с крайни действия, стачки, протести.

Божидар Петков ми се е обадил един - единствен път, малко след Нова година, да ме пита може ли да направим среща. Казах му да дойде, той щеше да води и други производители, но не последва нищо. Сега твърдят, че имало две срещи, което не е вярно. Винаги съм бил готов на разговори, за да намерим варианти за подпомагане.

- Излезе видео в социалните мрежи с кадри от ваша почивка в Куба, докато има протести заради цените на водата. Как ще го коментирате?

- Аз нямам притеснения за този клип. Пътуването ми до Куба бе по време на планиран отпуск още от декември 2022 г. Тогава не е имало никакъв знак за готвени протести. Информирал съм ръководството на министерството за отпуската си. Направих нотариално заверено пълномощно, с което да не се спира работата на дружеството, докато ме няма.

Когато се изготвяше ценообразуването на водата за напояване, информация за него бе качена и на страницата ни в интернет, където всеки можеше да се запознае с нея.

На срещата, която се проведе на 9 март, през цялото време съм държал връзка със зам.-министър Валентин Чамбов. Дори да бях присъствал лично, нямаше какво да променя, защото не мога да решавам еднолично. Решенията за цени, методики се вземат от съвета на дирекорите.

Абсурдно е да се говори, че съм се скрил в Куба или някой ме е пратил там, за да ме скрие. Имам чувството, че такава информация се разпространява от хора, чиито интереси съм засегнал. Малко се преекспонира ситуацията. Ако някой счита за необходимо, бих се извинил на целия български народ, че съм танцувал в Куба по време на отпуската си, но няма за какво да се притеснявам.