80% ще е субсидията на водата за напояване. Парите обаче няма да отиват в "Напоителни системи", а директно при фермерите. Това обясни министърът на земеделието Явор Гечев след пресконференцията, на която беше представен сайтът за наблюдение на храните.

Той даде пример, ако фермер има сметка за 100 лв., 80 се плащат от фонд "Земеделие", а  фермерът - 20 лв., той дължи и ДДС върху стоте лева, поясни министърът. Един път това щяло да доведе до изсветляване на "Напоителни системи", освен това било и антиинфлационна мярка.  Мярката ще влезе в поливния сезон. 

Той описа и пътя на това финансиране. Фермерът плаща 20 лв. и ДДС-то, ако сметката е 100 лв., представя фактурата във фонд "Земеделие", ние ще добавим 80% към стойността, която са платили, за да станат 100 единици и върху тях се плаща ДДС. Когато има изключително ниска цена на водата за напояване, няма да има съмнения, 

Имахме дълго време с Министерството на финансите комуникация, От понеделник правим дизайна на цялото това нещо, за да имаме нотификацията на Европейската комисия. За да ви го кажа, това означава, че имаме гаранцията за това и парите са осигурени, каза Гечев. Скоро ще го видите в решение на Министерския съвет. Той не съобщи каква е сумата, а повтори няколко пъти - толкова, колкото е необходимо.