Русия успешно е пренасочила целия петрол, засегнат от западното ембарго заради инвазията в Украйна, към "приятелски" държави, но въпреки това добивите ще спадат, заяви енергийният министър Николай Шулгинов, цитиран от Ройтерс.

"Мога уверено да заявя, че успяхме напълно да пренасочим целия обем на износа, засегнат от ембаргото. Няма спад на продажбите", каза той пред енергиен форум. При все това добивите на газ и петрол през 2023 г. ще спадат под натиска на западните санкции и липсата на купувачи от Европа, допълни Шулгинов.

Според него Русия е пренасочила износа си към Азия, Африка, Латинска Америка и Близкия изток от традиционните си европейски пазари.

През март най-големият купувач на петрол сорт Уралс е била Индия с 50 на сто от общия обем, следвана от Китай, предаде БТА. 

В рамките на същото събитие изпълнителният директор на "Газпром нефт" Александър Дюков посочи, че 2023 г. ще бъде по-трудна от 2022 г., а санкционният натиск ще расте.

Вицепремиерът Александър Новак заяви, че през миналата година износът на руски петрол към Индия е скочил 22 пъти, но не посочи конкретни цифри.

По думите му приходите от енергоносители са съставили 42 на сто от руския федерален бюджет през 2022 г., при дял от 36 на сто през 2021 г. Той изтъкна, че въпреки западните санкции, руската енергийна промишленост остава стабилна.

Според Новак Русия просто трябва да увеличи износа си за "приятелските" държави и да разработи инструменти, за да гарантира търговията си.