Днес първият кипърски турски производител на сирене "халуми/хелим" получи сертификат за защитено наименование за произход (ЗНП) съгласно схемата за качество на ЕС, съобщиха от Европейската комисия.

След регистрацията на името като ЗНП, само "халуми/хелим", произведено на остров Кипър в съответствие с изискванията на спецификацията на свързания продукт, може да се предлага на пазара в Европейския съюз под това наименование.

Първият контрол в общността на кипърските турци се проведе през февруари тази година от "Бюро веритас", международно акредитиран орган, упълномощен да извършва съответните официални проверки на целия остров. Първият производител от общността на кипърските турци беше оценен като съвместим с изискванията, посочени в продуктовата спецификация на ЗНП "халуми/хелим".

Системата за контрол и сертифициране на ЗНП от "Бюро веритас" е въведена след прилагането на регламента на Комисията, регистриращ "халуми/хелим" като ЗНП. Редица производители на халуми, установени в районите на Република Кипър под ефективния контрол на правителството на Република Кипър, вече са получили сертификат за ЗНП съгласно тази система.

Междувременно мерките относно изискванията на ЕС за здравето на животните и общественото здраве, които трябва да бъдат изпълнени, за да може общността на кипърските турци да се възползва напълно от схемата за качество на ЕС чрез търговия със ЗНП продукти през зелената демаркационна линия, все още предстои да бъдат изпълнени.

Контекст

Регистрирането на "халуми/хелим", най-известното сирене в Кипър, като ЗНП през 2021 г., позволи на производителите от двете кипърски общности да се възползват от тази схема на ЕС за качество.

Кипърската турска общност все още трябва да приложи мерки, свързани със санитарните и фитосанитарните стандарти на ЕС, преди сиренето "халуми/хелим" със ЗНП от производители от кипърски турци да може да бъде пуснато на пазара в ЕС. Това се очаква до края на 2024 г., предаде БТА.

Комисията подкрепя този процес и млечния сектор на кипърските турци в рамките на програмата за подпомагане на общността на кипърските турци.