Европейски регулатори се дистанцираха от решението на Швейцария да заличи облигации на „Креди сюис“ (Credit Suisse) на стойност 17 милиарда долара след спасяването на банката, предаде Си Ен Би Си.

"В банкова резолюция тук, в европейския контекст, ние ще следваме йерархията и искаме да кажем много ясно на инвеститорите, за да избегнем неразбиране, ние нямаме друг избор освен да спазваме йерархията". Това заяви днес пред Си Ен Би Си Доминик Лабуре, председател на Единния съвет за преструктуриране на ЕС.

Швейцарският орган за контрол на финансовите пазари (FINMA) обяви по-рано този месец, че допълнителните облигации от първо равнище на "Креди сюис", които се считат за относително рискови, ще бъдат заличени до нула, като по този начин техните притежатели остават с пълна загуба, а притежателите на обикновени акции ще получат над 3 милиарда долара като част от придобиването на банката от Ю Би Ес (UBS) - действие разгневи притежателите на облигациипредава БТА.

В съвместно комюнике с Банковия надзор на ЕЦБ и Европейския банков орган Единният съвет за преструктуриране на ЕС обяви на 20 март, че "притежателите на акции са първите, които трябва да понесат загуби и само след като това може да се пристъпи към заличаване на допълнителните облигации от първо равнище".

Стандартната йерархия или рамка разглежда капиталовите инвестиции като вторични на облигациите, когато се спасява една банка.

Швейцарското решение накара притежателите на допълнителните облигации от първо равнище на "Креди сюис" да обмислят правни действия и предизвика несигурност сред притежателите на облигации по цял свят.

Швейцария не е част от ЕС и не подлежи на банковите регулации в блока.

Единният съвет за преструктуриране на ЕС започна да функционира през 2015 година след Световната финансова криза и кризата със суверенния дълг. Основната му функция е да гарантира най-малкото възможно влияние върху реалната икономика в случай на фалит в еврозоната.