Над 300 млн. работни места са застрашени от изкуствения интелект. Според икономисти тези професии могат да бъдат автоматизирани от платформи като ChatGPT. 

Доклад сочи, че 18% от работата в света може да бъде извършвана от компютър. Ефектът ще се усети най-силно в развитите икономики, пише Би Би Си. 

Така наречените "работници в бели якички" (използван в САЩ термин за чиновници) се смятат за по-застрашени от изкуствения интелект, отколкото са физическите работници. Икономистите смятат, че адвокатите и работниците в администрацията ще бъдат най-засегнати. Професиите, които изискват физически труд и работа на открито, ще бъдат засегнати най-малко. 

Близо 2/3 от работните места в САЩ и Европа са застрашени от автоматизация. 

Пазарът на труда може да претърпи огромни сътресения, ако изкуственият интелект продължи да се развива добре, пише в доклада на икономистите. 

Сензацията, която завладя света, ChatGPT, е чатбот услуга, която може да прави почти всичко. Приложението решава математически задачи, пише есета и отговаря на запитвания от всякаква форма. Най-новата версия на софтуера е дори по-впечатляваща. 

Икономистите обаче отбелязват, че иновациите в технологията, които първоначално изместват човешката ръка, могат да създадат и ръст на заетостта в дългосрочен план. Внедряването на изкуствения интелект може да повиши глобалния брутен вътрешен продукт със 7% и да увеличи производителността на труда. 

Повечето работни места на трудовия пазар ще бъдат само частично изложени на автоматизация. По-вероятно е изкуственият интелект да е допълнение, отколкото замяна.