Гърция е на 6-то място в ЕС по най-ниска инфлация при храните и на 4-то място по обща инфлация, заяви гръцкият министър на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис, цитиран от АНА-МПА.

„Успяхме да постигнем по-ниска инфлация от средната за Европа и в същото време да удвоим растежа“, каза министърът, който посети два гръцки супермаркета днес заедно със заместник-министъра на развитието Никос Папатанасис.

По отношение на предстоящия великденския пазар той спомена, че цените на агнешкото и козето месо в Гърция са под натиск поради намаленото производство от страна на фермерите и поради голямото търсене за износ заради католическия Великден, който предшества православния. В тази връзка той информира, че заедно с гръцкия министър на аграрното развитие и храните Йоргос Георгандас „полагат големи усилия за това да запазят цените възможно най-ниски“.

През февруари по инициатива на гръцкото министерство на развитието и инвестициите за 8500 гръцки граждани беше отворена нова платформа за карта за пазаруване (market pass), която покрива десет процента от разходите за различни продукти, предаде БТА. Никос Папатанасис днес спомена, че на сайта и в приложението към картата могат да се следят цените на продуктите в реално време, тъй като те постъпват автоматично от данните на супермаркетите. По думите му този опция не е налична в нито една друга държава.