Серия от заповеди на служебния министър на туризма Илин Димитров, издадени през последната седмица, определят цени от по 20, 50 и дори 100 лв. за наемане на чадър по българските плажове и още толкова за шезлонг. Това личи от документите, с които министърът определя победителите в последните конкурси за наемане на морски плажове.

Издаването на заповедите е започнало в началото на седмицата. Във вторник министърът е издал заповед, с която определя победител в конкурса за 5-годишен наем на плажа Иканталъка в Добрич. Това е фирма “Вита Яна Хенди Кенди” ЕООД, която ще има право на цена от 20 лв. за чадър и 20 лв. за шезлонг.

Същия ден фирмата “Ел Би Би турист” е определена за победител в конкурса за наемане на плажа на ММЦ “Приморско” с цени от 50 лв. за чадър и още толкова за шезлонг. През следващите дни такива цени са разрешени на още няколко фирми, докато на 30 март, четвъртък, е издадена заповед за определяне на наемател на плажа на Перла. Фирмата “Юг Релакс” ще има право да отдава чадърите там по 100 лв., а шезлонгите - също по 100 лв.

Това са максимално допустими цени, наемателят може да реши да работи и с по-ниски. Цената на чадъра и шезлонга се определя по формула и зависи от наема, който фирмата ще плаща на държавата.