По-скъпи чадъри и шезлонги ни очакват това лято по родното Черноморие. Цените в хотелите също отиват нагоре.

Две плажни ивици в Приморско са предложили максимална цена за чадър, шезлонг и принадлежности от 50 лева и 100 лева. Според концесионерите, обаче, това не означавало, че наистина ще струват толкова. Стопаните на плажовете предлагали по-високи суми, тъй като нямат право да ги надвишават до изтичане на сключения договор.

„Аз съм убеден, че тази цена няма да я видите по никой български плаж. Това е направено с цел презастраховка, защото договорите, които сме сключвали преди 6-7 години - тогава никой не предполагаше, че ще има такава инфлация. Тази година договорите ще ни бъдат актуализирани със 17,8%", заяви Николай Димитров, заместник-председател на Асоциацията на концесионерите на морски плажове.

По скъпи ще са и стаите в хотелите.

„Примерно, ако е била около 100 лв., тази година ще бъде 115-120 лв. Силно се надявам българският потребител и чуждестранният да понесе тези промени. Ако това върви с нарастването на доходите, не би трябвало да се усети толкова драстично. Със сигурност ще има такива, които няма да могат да си го позволят", каза  хотелиер.

Теодора от София е сред разочарованите от българското Черноморие, където според нея цената не отговаря на качеството. Затова и тази година ще прекара лятната си ваканция в Гърция.

„Условията са по-добри, плажът е по-хубав. Въпреки че ние не сме заплащали допълнителен вход или шезлонг, а просто си купихме едно фрапе и бяхме там цял ден", разказва Теодора.

За Албена пък българското Черноморие е предпочитано. За лятната си почивка, обаче, е предвидила по-висок бюджет заради очаквания скок на цените.

"Може би с около 30%-40% максимум. Не може да има безплатни неща. Трябва да има поносими цени, да са съобразени", смята тя.

От туристическия бранш ясно осъзнават, че покачването на цените може да отблъсне най-вече българите да почиват по родното Черноморие. За това опитват да го правят плавно.

„Процентното увеличение, което при нас се налага, не е особено голямо - в рамките на около 10%. Това е едно естествено покачване, което няма как – виждате, че също работната ръка става с все по-големи изкисвания, хората искат все по-добро възнаграждение, а това няма откъде да дойде, освен от по-високите цени", казва  управител на заведение в Поморие.

На този фон се отчита голям ръст при предварителните плащания за почивка през лятото, тъй като туристите смятат, че по-ранното плащане им дава сигурност, че ваканцията им няма да се оскъпи, предава БНТ.