Успехите в развитието на изкуствения интелект може да доведат до "сериозни сътресения" на трудовия пазар и може да замести 300 милиона работни места в развитите държави, се казва в прогноза на инвестиционната банка Goldman Sachs, цитран от CNN и Financial Times.

По оценка на експертите 18% от сегашната работа по света може да бъде автоматизирана, като това ще бъде почувствано най-вече в развитите икономики (например САЩ и ЕС) отколкото в развиващите се. Под най-сериозна заплаха са т.нар. "бели якички" - работещите в администрацията, юристите и други хора, които не се занимават с физически труд. Според доклада изкуствения интелект ще може да изпълнява 46% от задачите в администрацията и 44% в юриспуденцията.

От всичко това Goldman Sachs подчертава, че генеративния изкуствен интелект (като например чат-ботът ChatGPT) ще доведе до бум на производителността и ще увеличи световния брутен продукт със 7% за 10 години. Това ще се случи, ако половината компании по света го внедрят.

Според прогнозата развитието на изкуствения интелект няма да засегне 30% от работещите, защото се занимават с физическа работа. Още 63% ще могат да автоматизират своята работа. При това 7% от американците са твърдо застрашени от уволнение.

Според директора на Oxford Martin School Карл Бенедикт Фрей няма начин да се разбере колко работни места ще бъдат засегнати от генеративния изкуствен интелект.

"Вижте само до какво доведе технологията GPS и една платформа като Uber. Внезапно това да знаеш улиците на Лондон наизуст стана излишно. И това доведе до намаляването на заплатите при такситата. Най-малко с 10%. И това не е заради качествата на шофьорите, а просто от въвеждането на нова технология", обяснява той.

Според прогнозата на Goldman Sachs изкуствения интелект ще може да попълва данъчните декларации на малкия бизнес, да оценяват щетите при злополука, вместо застраховател, и дори в документирането на резултатите от разследването от местопрестъпление. Но експертите смятат, че той ще може да се справи и с по-деликатни неща като произнасяне на съдебно решение, проверка на статуса на болен в реанимация и дори изучаване на международното законодателство.