Европа трябва да се "реиндустриализира", за да стане по-самостоятелна и по-малко зависима от трети страни по отношение на енергията и основните суровини, заяви испанският премиер Педро Санчес, цитиран от Асошиейтед прес.

След разговори с президента на Кипър Никос Христодулидис в кипърската столица Никозия, Санчес каза, че Европа трябва да бъде "стратегически автономна", особено след войната на Русия в Украйна.

Премиерът, чиято страна поема ротационното председателство на Европейския съюз на 1 юли, подчерта, че този стремеж към по-малка зависимост от другите в областта на отбраната, както и на високотехнологичното оборудване като полупроводници и микрочипове, не означава връщане към състояние на икономически протекционизъм.

Санчес добави, че ЕС трябва да се обърне към ключови региони като Карибския басейн и Латинска Америка, както и към държавите от южната му периферия, включително Алжир, Либия, Египет, Израел, Ливан и Йордания.

Срещата на върха между ЕС и т.нар. страни от южното съседство ще се проведе през декември.

Санчес нарече намаляването на използването на въглища за производство на енергия "абсолютен приоритет" за Европа, както и балансирането на разходите за енергия между производителите и потребителите.

Христодулидис от своя страна заяви, че двамата лидери са се съгласили да търсят алтернативни енергийни източници, както и да насърчават насочването на ЕС към "зелена" енергия. Кипър, Гърция и Израел са съгласни, че Източното Средиземноморие със своите значителни залежи на природен газ може да предложи на ЕС енергийна алтернатива.

Кипърският лидер добави, че "най-накрая е дошло времето" ЕС да постигне общо споразумение за справяне с миграцията, което е ключов въпрос и за двете страни, предава БТА.