Югоизточна България е сред десетте най-слабо конкурентни в ЕС - Бургас и Стара Загора не могат да го издърпат

Европейската комисия постави още един български регион на незавидно място в класация за местата, в които има интерес да се прави бизнес.

Всъщност страната ни е с двама представители сред 10-те най-слабо конкурентни региона в ЕС - Северозападният и Югоизточният, показва индексът за регионална конкурентоспособност на ЕК. Първият събира 46,9 точки и е в най-слабата категория с под 50 пункта. В него влизат областите Видин, Враца, Ловеч, Монтана и Плевен. Югоизточният има 52,6 точки, там са областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Според анализатори и представители на местния бизнес причината за незадоволителното място са Ямбол и Сливен, както и Странджа, докато в Бургас и Стара Загора икономиката се развивала добре.

Олег Стоилов - председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, не е съгласен с дадените само 52,6 точки в индекса. Според него индустрията върви добре, има сериозни инвестиции, особено в района на Бургас. А международната обстановка сега

позволявала да се развива военна промишленост

и в Старозагорско. Градът се канел и да стане център на водородна долина. Това показвало, че Югоизточният район има добър потенциал да е привлекателен за инвеститорите, а оценката на ЕК може да се приеме и като стимул за по-сериозна работа занапред.

Стоилов обаче посочва, че неизвестните около бъдещето на въглищната промишленост и комплекса “Марица-изток” ограничават инвестиционната сигурност, а Стара Загора няма и утвърден план за устойчиво развитие и справедлив преход.

Румяна Грозева - изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие в Стара Загора, също е притеснена относно въглищния преход и бъдещето на промишлеността. Това кара хората да се чувстват несигурни и да напускат района. Икономическите възможности на Ямбол и Сливен са ограничени,

само Бургас много трудно може да дърпа напред целия Югоизточен район,

посочва Грозева.

В общината в морския град също не са съгласни с оценката на ЕК. “Бургас е административен център, трудовата миграция е насочена към него, безработицата е ниска, а броят на инвеститорите през последните години се увеличава. Дори статистическите данни за област Бургас не са съизмерими с тези на общината”, коментира шефката на дирекция “Стопански дейности” Ивелина Стратиева.

Наскоро в Буграс започна и изграждането на първия завод за бронирани автомобили у нас. Новата северна промишлена зона вече е 100% запълнена, което наложи местната администрация да освободи голям общински терен за нов индустриален парк в южната част на града.

Положението обаче не е такова в по-малките общини от областта и съседните Сливен и Ямбол, които дърпат надолу показателите за Югоизточния регион.

В последните години в тези два града има миграция към Бургас. Влияние има и Странджа, която е най-слабо населеният район в България с почти нулеви инвестиции. Югоизточният регион обхваща и голяма територия, в която попадат едни от най-бедните общини - пограничните Малко Търново и Средец, полупланинските Сунгурларе и Руен. Това

отваря ножица между богатите морски общини и по-бедните

от вътрешността на страната, което се отразява като цялата статистика за региона.

“Докато има общини без държавна стратегия за развитие, не се учудвам на тези данни и не е нужно Европа да ни ги казва. Ще дам само един пример - преди 90-те години Малко Търново наброяваше 9000 души, а съседният Къркларели от турска страна беше 18 000. Сега съотношението е 4000 към 130 000. Това са два града с един и същ климат в Странджа. Нито турците са открили газ или други богатства, нито природата се е променила от двете страни на границата”, коментира кметът на Малко Търново Илиян Янчев. И добави, че е можело държавата да обърне внимание на Странджа и пограничните общини, които с всяка година се обезлюдяват. Можеше поне интернет мрежата да е по-развита, за да работят хората от вкъщи в този иначе прекрасен район, казва Янчев.

Според регионалните профили, изготвени от Института за пазарна икономика, в Бургас брутният вътрешен продукт на човек намалява. Въпреки това

доходите продължават да нарастват, но не достигат средните нива в страната

Но инвестиционната и бизнес активността остават сред най-високите в страната. Има обаче друг недостатък - Бургас е сред областите с най-високо ниво на местното данъчно облагане през 2022 г.

В Стара Загора и областта доходите продължавали да нарастват, но нивото на бедност се повишава, посочват от ИПИ. В областта има сравнително малък брой предприятия, но произведената продукция е относително висока.

Оценката на института за област Ямбол също показва покачване на заплатите. Но заетостта остава ниска, а безработицата – над средната, инвестиционната активност се свива. Усреднените нива на местните данъци са близки до средните в страната.

А за Сливен се посочва, че брутният вътрешен продукт на човек от населението в областта е сред най-ниските

в страната. Свиването на икономическата активност е съпроводено от намаляване на заетостта и повишаване на безработицата. Инвестиционната активност е изключително слаба. Предизвикателство оставал и ниският дял на населението в жилища с достъп до обществена канализация.