Министерски съвет ще обсъди утре решение за временна забрана на вноса на храни от Украйна с изключение на стоките, преминаващи транзитно за други държави. Това заяви пред БНТ министърът на земеделието Явор Гечев.

Забраната ще включва широк спектър от храни като различни видове зърно и зърнени изделия (пшеница, ръж, слънчоглед, елда, ечемик, ръж, овесени ядки, соя, ленено семе), мед, мляко, плодове и зеленчуци - пресни и преработени, месо, рапица, вино и етилов алкохол.

"Ние сме солидарни с Украйна, но едното не може да е за сметка на другото – какво, да изберем кой да фалира ли? Три държави вече са с декларации за спиране на вноса. Ако ние не спрем вноса, то всичко което отива към коридора за Полша и Унгария, на практика ще се окаже в Румъния и България. Тоест, ако ние в момента не спрем еквивалентно мярката с другите колеги, то на практика ще се изместят коридорите насам. Очаквам Брюксел да разбере, че финансовите компенсации не са важните в случая, а е важна една друга солидарност, която да е еднаква за всички фермери", заяви земеделският министър.

В петък на посещение в България пристига украинският министър на земеделието, за да обсъдят вноса на стоки каза още Гечев.