"ЕС не е най-бързо работещата система, но последните дни работи с бързи обороти", заяви в Панорама министърът на земеделието Явор Гечев във връзка със забраните за внос на някои стоки от Украйна. 

След срещата с колегите си от Румъния, Полша, Унгария и Словакия, Гечев подчерта, че както той, така и останалите земеделски министри са дали послание към ЕС, че нещата не могат да продължават да се случват по този начин.

"ЕК предложи различни мерки, ако страните свалят едностранните мерки. Коридорите имат аномалии, те изкривиха пазарите и застрашиха собственото производство на страните". По думите на Гечев след затварянето на полските граници за украинско зърно, то е щяло да дойде към нас, а след нашето затваряне към Румъния. Затова и земеделските министри работят съвместно.

"Днес имах среща с украинския ми колега, поздравления към него, имахме много коректен разговор. Те ни разбират, знаят, че коридорите не са съвършени, и не искат да ни пречат", каза още той и допълни, че това, което се иска от ЕС е солидарност към България и родните производители.

"При нас проблема е при слънчогледа, защото не може да се съхранява много време. Имаме продукция за няколко милиарда, която трябва да се реализира", коментира още Гечев. В страната ни има 1,3 млрд. тона слънчоглед, който трябва да се реализира, тъй като не може да се съхранява дълго време, подчерта аграрния министър. Относно това дали има пестициди в пробите от украинските доставки, Гечев обясни, че проблемът в страната е складовата пеперуда. "Да, огромното множене на складовата пеперуда отчасти се дължи на вноса", добави той.

Според земеделския министър няма условия за поскъпване на хляба, слънчогледа и пшеницата. "Правителството направи големи усилия на овладяването на цените", подчерта той и допълни, че лично би поискал връщане на старите режими за внос от Украйна, ако се повишат цените.