Правителството на Чили иска да затегне контрола върху добива на суровината литий, която е важна част за производството на електрически коли. Всички частни компании, които искат да добиват литий в Чили, ще трябва да работят с държавата в бъдеще, обяви президентът Габриел Борич при представянето на Националната стратегия за литий. В новите съвместни предприятия частните компании могат да имат максимален дял от 49,9 процента. "Чили има едно от най-големите находища на литий в света. Не можем да си позволим да не се възползваме от него", каза държавният глава.

Частни компании SQM и Abemarle в момента добиват литий в единствения активен минен район в Чили, Салар де Атакама. Договорите им изтичат през 2030 г. и 2043 г. Правителството обаче се стреми да предоговори договорите преди изтичането им и да поеме контрола върху добива.

Чили има един от най-големите запаси на литий в света и беше на второ място след Австралия по производство миналата година. Литият е необходим при производството на електрически превозни средства. Йоните от солите на алкалните метали са от съществено значение за транспортирането на електрическия заряд в повечето съвременни високопроизводителни акумулаторни батерии. Според проучване търсенето на литий може да се увеличи пет пъти през следващите 35 години.