Милиардерът Илън Мъск твърди, че Tesla е единственият производител на автомобили, способен да продава на практика колите си без надценка, а да печели от автономната си технология и различни "облачни" актуализации в бъдеще.

Цените на автомобилите Tesla, които от известно време се променят постоянно, са енигма за анализатори и инвеститори през последните месеци. Много хора се чудят какви всъщност са маржовете на печалба на компанията на Мъск.

По време на конферентен разговор за приходите за първото тримесечие на 2023 г., проведен на 19 април, шефът Мъск казва, че Tesla е готова да пожертва печалби в името на по-голям обем в краткосрочен план, припомняйки, че компанията му се е ангажирала да намали цените.

„Взехме курс, който означава, че по-големият обем е правилният избор пред по-високия марж“, казва Мъск.

Инвеститорите и анализаторите задават на Мъск няколко въпроси относно "намаляването" на цените, след като компанията ги понижи шест пъти само през тази година. Милиардерът твърди, че Tesla може технически да продава продуктите си с "нулева печалба" и вместо това да печели пари в бъдеще чрез софтуер за автономно шофиране.

"Ние сме единствените, които произвеждат автомобили, които технически можем да продаваме с нулева печалба засега и след това да реализираме огромни икономически печалби в бъдеще чрез системи за автономно шофиране. Никой друг не може да го направи. Не съм сигурен до каква степен някои от вас ще могат да оценят дълбочината на това, което току-що казах, но е изключително важно", успокоява инвеститорите Мъск.