Така ще намалее търсенето на петрол

Продажбите на електрически автомобили ще продължат и тази година "експлозивния си растеж" и ще достигнат до около една пета от световния пазар. Това обяви днес Международната агенция по енергията (МАЕ), цитирана от Франс прес.

Основната тенденция за електрификация на автомобилния парк ще има големи последствия за енергийния сектор, съкращавайки търсенето на петрол с 5 милиона барела дневно до 2030 г., уточнява МАЕ в доклад по темата. Очаква се общото търсене на петрол през 2023 г. да е 101,9 милиона барела дневно, уточнява БТА.

Според данните в доклада над 10 милиона електрически превозни средства са били продадени през 2022 г. в света, а продажбите ще нараснат с 35 на сто тази година, за да достигнат 14 милиона автомобила, според данните в доклада.

"Този експлозивен растеж означава, че пазарният дял на електрическите превозни средства е нараснал от 4 на сто през 2020 г. до 14 на сто през 2022 г. и ще се увеличи допълнително с 18 на сто тази година", сочат последните прогнози на базираната в Париж международна агенция.

Електрическите автомобили проникват най-бързо на водещите световни пазари по обем на новите автомобили - Китай, САЩ и Европа, отбелязва МАЕ.

Китай е набрал конкурентно предимство - почти два от три електрически автомобила в света се продават там, като страната е водеща в сектора на батериите и необходимите компоненти за производството им.

С оглед на това, че екологичните правила стават все по-строги и ЕС предвижда да забрани продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., МАЕ прогнозира, че пазарът на електрически превозни средства ще достигне 60 на сто в трите географски зони до 2030 г.

МАЕ отбелязва окуражаващи тенденции и извън големите пазари относно индивидуалната мобилност с нулеви емисии в други страни. "Продажбите на електрически превозни средства са нараснали двойно в Тайланд и тройно в Индия и Индонезия през миналата година, въпреки че отправната точка там е доста по-скромна", според агенцията.

Главният изпълнителен директор на МАЕ Фатих Бирол заяви, че бързото навлизане на електрическите превозни средства е довело до "историческа трансформация на световното автомобилостроене".