Компанията ОМВ Петром, единственият производител на нефт и газ в Румъния, обяви две нови нефтени находища след проучвания, направени миналата година, съобщава изданието Еконмедия, като се позовава на доклад за проучвателната дейност на компанията през 2022 г. Една сонда вече е започнала експериментален добив, а друга се планира да заработи през тази година, предаде БТА.

В доклада се посочва, че компанията е направила три проучвателни сондажа на сушата в Румъния, в резултат на които са открити две петролни находища. През юни 2022 г. проучвателна сонда е открила нефт в периметър в района на южния град Крайова.

"Това откритие създава значителни възможности за развитие, включително поставяне на сонди за оценка и разработване в следващите години. Експерименталният добив започна и в момента се изготвя първоначален план за разработване на находището", посочва компанията.

ОМВ Петром отбеляза също, че през октомври 2022 г. е извършен проучвателен сондаж в района на град Урзичени, Югоизточна Румъния, при който не са открити залежи. Друга проучвателна сонда, разположена в района на град Търговище, Южна Румъния, е открила нефт през ноември 2022 г., като предстои да бъдат направени тестове през 2023 г.

Ако след тестовете и резултатите от експерименталния добив се установи, че нефтените ресурси са търговски жизнеспособни и започне добив, Петром, единствената компания, която добива нефт в съществени количества в Румъния, има шанс да намали естествения спад на продукцията и да увеличили резервите си от въглеводороди, коментира Еконмедия.

Миналата година добивът на суров петрол и кондензат беше в размер на 20,9 милиона барела, с 9 процента по-малко от предходната година, а добивът на газ - 3,45 милиарда кубически метра, със 7 процента по-малко.

Според данните на Петром в края на 2022 г. общите доказани запаси от нефт и природен газ в портфолиото на компанията са намалели на 380 милиона барела нефтен еквивалент (BOE), отчитайки спад спрямо нивото от 419 милиона BOE в края на 2021 г.

В края на 2022 г. компанията Петром е била оператор на 150 търговски залежи на нефт и природен газ в Румъния.

Групата ОМВ Петром е най-голямата енергийна компания в Югоизточна Европа с годишна продукция на нефт и газ от около 43 милиона BOE през 2022 г., отбелязва изданието. Групата има капацитет за рафиниране на 4,5 милиона тона годишно и е оператор на високо ефективна електроцентрала с мощност от 860 мегавата. На пазара на дребно на петролни продукти групата присъства в Румъния и съседните страни с около 780 бензиностанции под два бранда - ОМВ и Петром.